5 Temmuz 2010 Pazartesi

Çay ve Kitap...



Çay... Yurdum insanın vazgeçilmez içeceği. Kahvaltı sofralarının olmazsa olmazı. Ustasının elinde demlenince vezir, aceminin elinde demlenince rezil olan latif lezzet.


Önemli kararlar çay içerken alınır, en alengirli dedikodular çay içerken yapılır, her gün binlerce insan yeni bir güne çay içerek uyanır. "Paşa"sı da vardır, en kallavisinden demlisi de. Misafirlere en güzel ikram, saygı, sevgi ve nezaketin göstergesi.


Kim ne derse desin kanaatimce çay kitap okurken içilir en güzel. O kekremsi lezzet, o buruk tad ağzını ele geçirirken ruhunuzu da kelimeler, cümleler ele geçirir. Bir anlığa başka bir dünyaya dalarsınız çay yudumlarken. Hiç bitsin istemezsiniz o lezzet... Ağzınızdaki buruk tad bardaktaki kardeşlerinden ayrılan çayın canhıraş imdadı, boynu bükük hüznüdür. Belki de o nedendir her yudum çay sonrası yeniden içme isteği. Çayın bittiği andır en zalimi de. Artık yuvalarından koparılmışlardır. O burukluk kolay kolay geçmez. Hallerine üzülsem de biraz açgözlüdür ve egoisttir çay. Yeni bir bardka içine kadar yırtar kendini adeta. Tüm egoistler gibi fazlasını da ister. O nedenledir ki her içilen bardakla beraber çay zevki katmerlenir.


Kokusu da kendine özgüdür. Çay kokusuz ev mi olur yurdumda ? Her yerde bir çay pişer. Nasipleneceğiniz yer eviniz de olabilir, bir kahvede. Veya bir "café", çay bahçesi ... Bir cenaze evi de olabilir, bir düğün de, bir sünnet merasimi de. Tüm geleneklerimizin konuğudur çay.Limonata gibi fazla şen şakrak, serkeş ve zevke düşkün değildir. Yerindedir sevinci de hüznü de. Her daim yanı başımızda olur böylece.


Yanında atıştırmalık bir şeylere uygundur çay. Dostluğa kardeşliğe yatkın. Ama en sevdiği dostu simittir. Susamlarla ağzın içinde yaptıkları raksla hayranlık uyandırırlar.


Her vakit ter-ü tazedir çay. Sabah da içilir, ikindide de... Akşam yemekten sonra da. Kışın da yazın da. Bugün de yarın da. Geçmişte de gelecekte de.


Çayın kokusuyla kitap sayfalarının kokusu birleşerek o bayıltıcı, o enfes kokudur en hoş koku. Çayın dumanıyla kelimelerin ışıltısının kardeşliğidir en güzel görüntü. Çayın fokurdama sesiyle kitabın sayfasının çevrilmesinin dostluğudur en güzel ses. Çayın dudağa kitap sayfalarının parmağa dokunuşudur en güzel his.


"Çay" bu toprakların en nadide konuklarındandır. Keyiftir çay içmek. Hele de kitap okurken...


Çayınızı yudumlayarak keyifle kitap okuyacağınız günler dileğiyle.


Edebiyatla kalın.


Kubilay

8 yorum:

zeynepp dedi ki...

Çay...Annemin favori içeceği bende de anneden gelme bir alışkanlık.Bir simit-çaya değişeceğim bir sürü yemek var.Tiryakisi için çaysız kalmak çok zordur.Bunu bilenlere ve çaysız kalamayanlara...

laleninbahcesi dedi ki...

tabiki çay ve tabiki kitap :))) iyi demlenmiş ince belli bardakta içilen çay gibisi var mı hiç...

Hep çayla hep kitapla...

Kontrast dedi ki...

Haklısınız. Ben de ince belli'den vazgeçmem. İnce belli resimi bulamadım hiç kitapla beraber. Böyle geniş bardakta içmek o kadar iyi değil. En yakın zamanda çekip koymalıyım bloga. :D

laleninbahcesi dedi ki...

merhabalar yeniden:))
son yazıma yaptığınız yorum bana mail olarak gelmiş fakat sayfamda görünmüyor acaba blogger kaynaklı bir sorun mu bilemedim... çünkü bir çok kişi bu gün yorumlarda sıkıntı olduğunu yazmış...
Sevgilerimle

laleninbahcesi dedi ki...

bu gün bloggerde var bir şey :))) sizin mailde görünen ve sayfamda görünmeyen yorum bir kaç saat sonra şimdi geldi))))))

Kontrast dedi ki...

:D Sağlık olsun. Ne demişler "Sabreden derviş, muradına ermiş !" Google ve Youtube ile ilgili yasaklamalar yüzünde oluyormuş galiba.

Adsız dedi ki...

En sevdiğim ikili, çay ve kitap.... Güzel bir yaı olmuş, ellerinize yüreğinize sağlık.

yok dedi ki...

ne güzel bir yazıymış bu böyle..
hele benim gibi çay hastası olanlar için..
ımmm enfes..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...