8 Eylül 2010 Çarşamba

"Şeker" Bayramı !




Şeker... Ne güzel yakışıyor bayrama! "Bayram"ın başına gelip sarıp sarmalıyor onu. Merhamet, sevgi, mutluluk, sukûnet ve dahası. Hepsini kapsıyor "şeker". Şeker alâmet-i farikasını kelamda da gösteriyor, adını tüm ihtivasıyla kuşatıp, onurlandırıyor.

Hangi isim sıfat olmaya bu kadar heveslidir? "Şeker gibi adam", "şeker gibi yemek"... Marka bile olur yeri gelirse. Tatlı ismi de olur hem de en âlâsından: Şekerpâre. Şeker parçası... Şereflendirilmiş bir tatlıdır gözümde şekerpâre. Tüm tatlıların gayesi şeker gibi olmak, ağız tatlandırmak değil midir? Şeker parçası olmak  bizlerdeki "sir", "ağa", "majesteleri"ne karşılık geliyor olmalı. Yalnız şekerpâre tek başına değildir tahtında : "Gülbeşeker"siz olmaz. Nasıl bir kelimedir yarabbim! Ağızda akide şekeri misali. Söyledikçe söyleyesi geliyor insanın.

Hezarpâre kelimedir şeker. Şeker genel isimde olur afillisinde.Her türlü lokum, akide, çikolata gibi ürüne şeker denir her daim. "Kızım, misafirlerimize şeker ikram ettin mi?"... "Fazla şeker yeme, karnın ağrır."...



Şeker, Farsça'dan dilimize armağan bir sözcük. Anadoluyla kaynaşmış, yeri doldurulamaz hale gelmiş artık. Şimdi tüm yabancı (!) sözcükleri atalım, her şeye Türkçe karşılık bulalım demek ne derece doğru? Tüm bu sözcükler bizi biz yapan dilimizi oluşturuyor. Dışlayarak bir yere varamayız hiç birini. Hepsi bizden, hepsi bizim, hepsi birer şeker...

Şekerin "kelimesi" bu kadar lezzetliyken kendisini bir düşünün! Akide, bonbon, çikolata, Mevlana, lolipop... Sütlü, çikolatalı, tereyağlı, çilekli, kahveli, naneli... Kırmızısı, pembesi, kahverengisi... Okudukça bile insanın iştahı açılıyor. Zengin bir şeker kültürümüz var vesselam. Bir şekerci dükkanın girip büyülenmemek olanaksız.

İçine konulan kaba bile kendi isminden bir parça yadigar bırakan şeker, parlak kağıtlarıyla da meşhurdur. Sanki az sonra karşılaşacağımız sarayın kırmızı halısıdır şeker paketleri. Parlak yapılır ki, nazar okşasın, haşmetli olsun .



Kapıyı çalar bayram boyunca çocuklar. Şeker toplamaya çıkarlar cümbür cemaat. "Mahalleliğini koruyan mahallelerde" bir kuraldır adeta çocuklar arasında. Şeker vermek adettendir, çocukları sevindirmek...

Bayramın törensel havası sanki şekere düzenlenmiştir. Kolonya dökülür ya, ferahlatmak içindir konuğu. Şekerden önce hazırlıktır. Şekerin güzelliği karşısında bayılmaması için belki, bilinmez.

Şeker, her şeye rağmen umudunu kaybetmeyen yurdumun bir dayanağıdır. Alıp götürseniz belki, hayat tökezler. Çocukların gülümsemediği bir yerde umuttan söz edilebilir mi?

Şeker gibi kokular burnunuzdan, şeker kağıtlarının hışırdama sesi kulağınızdan, şeker paketinin gıcır gıcırlığı elinizden, şeker gibi kelam dilinizden, en önemlisi de şeker tadı ağzınızdan eksik olmayan bir bayram diliyorum hepinize, hepimize...

Şeker bayramınız kutlu olsun !

12 yorum:

laleninbahcesi dedi ki...

Hayatınızda nice güzel mutlu sağlıklı bayramlar olsun hep sevdiklerinizle kutlanan...

Begonvilli Ev dedi ki...

Ne kadar da hoş anlatmışsınız. Keyifle okudum.

Sizin de bayramınız kutlu olsun. Sevdiklerinizle mutlu bayramlar.

zeynepp dedi ki...

şeker!!! :) gerçekten bayramın çok önemli bir parçası...
bayramın kutlu olsun bu arada :)

Kontrast dedi ki...

Birden üç değerli kişiden yorum alınca çok sevindim, hepinize ayrı ayrı teşekkürler!

Laleninbahcesi iyi ki burdasın, iyileşmişsinizdir umarım, keyfili bayramlar geçirin, ağzınızın tadı bozulmasın :)

Begonvilli Ev, çok teşekkürler beğendiğin için çok mutlu oldum. Şeker dolu bayramlar olsun :)

Zeynep teşekkürler yorumun için. Keyifli bayramlar!!!

Leylak Dalı dedi ki...

Şeker tadında, sevinçli, huzurlu ve sağlıklı bir bayram diliyorum. Sevgiler...

Kontrast dedi ki...

Şeker gibi yorumunuz ve iyi dilekleriniz için teşekkür ediyorum :)

sarkaç dedi ki...

Genç arkadaşım, kitap yorumların kadar güzel bir bayramlık yazmışsın. Mutlu bayramlar

Kontrast dedi ki...

Merhaba sarkaç!

Yeni dostlarla tanışmak ne güzel... İyi ki yolun düşmüş Kontrast'a.

İnce yorumların için teşekkürler. Sizlerin beğenisini kazanıyorsam ne mutlu bana !

Tekrar teşekkürler. Neşe dolu bayramlar!

Adsız dedi ki...

o kadar güzel anlatmışsın ki canım şeker istedi bu bayram hiç şeker yemek gelmemişti içimden ama şimdi içeriye gidip bütün şekerleri bitirmek istiyorum :)
sana da iyi bayramlar hala bunları yazdığına inanamadığım arkadaşım.
B.

Kontrast dedi ki...

Teşekkürler :) İnce yorumların için... Sizler beğendikçe ben daha da mutlu oluyorum.
Tekrar iyi bayramlar.

Adsız dedi ki...

salaklar

Adsız dedi ki...

bu bayramı yok etmeye çalışanlar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...