24 Haziran 2010 Perşembe

Dokuzlar Yasası - TERRY GOODKIND


"Bir sonraki sayfayı iple çekeceğiniz sürükleyici bir macera."

-Publishers Weekly


#1 New York Times Bestseller... İnsan zaten bunu görünce kitabı alası geliyor. Çoğu zaman beni hayal kırıklığına uğratsa da bazen de gerçekten güzel kitaplar oluyor. Dokuzlar Yasası bunlardan biri.


Kitabın adı ilgimi çekmişti zaten. "Hayat koçu, isim analisti" olaylarına pek inanmasamda rakamların sırları daha mantıklı geliyor bana. Dokuzlar Yasası bunu anlatıyor. "Dokuzlar Yasası da nedir kardeşim?" diyerek kitabı aldığımdan dokuzlar yasasının anlamını açıklamayacağım. Kitabın asıl konusu da bu değil ama olayların gidişatındaki anahtar bu.


Velhasıl kelam; 27 yaşına basan, Orta Batı'da zar zor geçinen bir ressam olan ama "hamurunda kahraman ve yakışıklı Amerikalı" olan Alexander Rahl ( nam-ı diğer Alex ) otobüs beklerken afet-i devran bir hanım kızımızı kamyonun çarpmasından kurtarır. İşte hikayemiz burda başlar. Kamyoncuların onlara ters ters bakmaları, hanım kızımızın ilginç ismi - Jax - ve ürkek tavıları, ardından gizemli kayboluşları Alex'in belaya bulaştığının sinyallerini verirken ayriyeten Alex Jax'a sırılsıklam aşık olmuştur.


Alex'in büyükbabasının gizemli bir mektup vermesi ve mektubun içinden çıkan vasiyetname, tuhaf şartları olan ve Alex'i "Muzaffer Ağa" konumuna getiren arazi maceramızın fitilini ateşler.Jax'ın geri dönüşüyle , Alex'in paralel bir evrenin yıllardır sabırla beklenen, adına kehanetler oluşturulan kurtarıcısı olduğu anlaşılır. (Bknz: Narnia) Kader ağlarını örmüştü yani...


İşte an alengirli maceralar da bundan sonra başlar. Alex'in sırnaşık sevgilisi Bethany'nin fingirdek gizemi, akıl hastalıkları, Jax'ın kimliği, aynaların gizemi, Alex'in akıl hastası annesi, "Güllerin Anası" adlı akıl hastanesinde dönen akıl almaz dolaplar, içine "Ferhunde" kaçan hemşireler, yangınlar, toplu katliamlar, boynu kırılarak öldürülmüş insanlar, acımasız izbandut katiller,mükemmel kötüler - hele Radell Cain -, hilebaz işbirlikçi doktorlar, Daggett Tröstü'nün sırrı, Alex'in tabloları, büyü ve teknoloji aforizmaları, mitlerin oluşumu, içinden çıkılmaz olaylar...


"Hah, şimdi ayvayı yedin Alex!" dediğiniz anda yepyeni ve tahmin edemeyeceğiniz sürükleyici akışı, aforizmalar, vahşi işkence yöntemleri cabası.


"Harbi"den nefessiz bırakan kitabımızın benim anlatımdaki gibi esprili bir dili yok yanlış anlamayın. Gayet ciddi. Okunmaya gerçekten de değer. Hele bilim kurgu, macera, adrenalin severler için.


Kitabın sonunu mükemmel şekilde bitiren yazarımız Terry Goodkind'e ; adam gibi ve olduğunca edebi bir dille hatasız çeviri yapan çevirmenimiz Enver Gürsel'e : Pegasus Yayınları'na teşekkürlerimi borç bilirim. Filmi de güzel olur "kerata"nın, senaristlere duyrulur, zaten boş bırakacaklarını sanmıyorum.


Şiddetle tavsiye edilir.


Bela seni bulacak...


Puan : 4,5'ten 5 .

Kubilay

5 yorum:

zeynepp dedi ki...

dokuzlar yasasını merak ettim doğrusu.. ayrıca blog ve elif şafak yaramış gerçekten sana.. kutluyorum seni...:)

Kontrast dedi ki...

Teşekkürler Zeynep. Bu arada beraber kitap okuduğumuz günleri hatırladım da... Ne güzel günlerdi.

zeynepp dedi ki...

evet.. bitmeyen öykü vb. bir ara beraber kitap almaya mı gitsek??

Kontrast dedi ki...

Bu konuyu ayrıntılı olarak konuşmalıyız.

Unknown dedi ki...

okumaya başladım tam sarmadı daha ağırdan alıyorum,yorumların olması kitabı bırakabilirdim.İlk önce sıkıcı geldi bana ...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...